17 Mayıs 2012 Perşembe
Güncel Ekonomi         Ekonomi ve Teknoloji Haberleri

CEO'lar: Bize bir şey olmaz

26 Aralık 2011, 15:45
Bu makale 404 kez okundu
CEO'lar: Bize bir şey olmaz
Uğur Gürses
 CEO'ların önemli bir bölümü Avrupa'daki krizin farkında ama şimdilik pek önemsemiyor.
Ekonomi ne olacak” diye soran işadamlarına şu yanıtı veriyorum: “Asıl size sormak gerekir; olan bitenin içindesiniz.” 
Finansal kriz derinleşiyor, Euro Bölgesi’nde ekonomik yavaşlama belirgin bir hale geldi. Peki, bizim ekonomimizdeki seyir, rota nasıl? Bu soru kimlere sorulabilir? Tabii ki iş kesiminde olanlara; bizatihi işleri yöneten yöneticilere, CEO’lara. 
Ekonomist ve Capital dergilerinin oluşturduğu ve yaklaşık 600 şirket üst yöneticisinin (CEO) üye olduğu bir ‘CEO Kulübü’ var. Ekonomist dergisi 2012’ye dönük olarak CEO’lara anket uygulamış. 192 CEO’nun yanıtladığı anketten çıkan genel eğilim, oldukça iyimser sonuçlar taşıyor. 
Gelecek yıl işlerin nasıl seyretmesini bekledikleri soruluyor; CEO’ların yüzde 3’ü çok iyi, yüzde 46,7’si iyi, yüzde 40,7’si değişmeyecek diyor. Sadece yüzde 9,6’sı kötü seyredecek diyor. 
Bu sonuca bakınca, şu seçenekler ortaya çıkıyor; birincisi, Avrupa’da durgunluğa girilirken bizde son çeyrekte de işler gerçekten iyi gittiği gibi, 2012’nin ilk çeyreğine ilişkin siparişler de çok iyi demek ki. İkincisi, CEO’ların büyük bir çoğunluğu işlerin hep geride kalan dönem ya da cari dönemdeki gibi olacağını düşünüyor. Bir nevi ‘harikalar diyarında’ havasındalar. Ya da bizim CEO’larımızın, gelişmeleri ‘dikiz aynasından’ izlemek gibi bir alışkanlıkları var demek. Üçüncü seçenek, kapalı bir anket dahi olsa, kimi CEO için işlerin durgun seyredeceğini söylemek bile ‘şirket hakkında olumsuz bir portre çizeceği’ endişesi yaratıyor olabilir. Ya da kimi CEO dışarıdaki gelişmelerin farkında ama ‘ekonomide işlerin kötüye döneceğini’ söyleyen tarafta olmak istemiyor olabilir. 
CEO’lar harikalar diyarında 

Şirket CEO’ları 2012 yılına ilişkin beklentilerini de somut olarak büyüme sayılarına yansıtmışlar. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da büyüme hedefinin yüzde 4 olduğunu; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, bu tahminin Avrupa’da yüzde 2’lik büyümeye göre çizildiğini, bu düşerse bizde de daha düşük bir büyüme gerçekleşebileceğini söylediğini anımsatalım. 

Yazının devamını okumak için tıklayın

    Yorumlar

GAZETE MANŞETLERİ

HAVA DURUMU

Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

SENDE YAZ

Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

ARŞİV

Ekonomi Yazarları:

Deniz Gökçe Yazıları

Ercan Kumcu Yazıları

Meliha Okur Yazıları

Osman Arolat Yazıları

Şükrü Kızılot Yazıları

Tevfik Güngör Yazıları

Süleyman Yaşar Yazıları

Asaf Savaş Akat Yazıları

Ali Ağaoğlu Yazıları

Ekonomi İçerikleri:

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Sözlüğü

Altın Fiyatları

Döviz Fiyatları

Aracı Kurumlar

Borsa Şirketleri

Foto Galeri

Video Galeri

Ekonomi

yeni iphone 5


Haberleri Sitene Ekle